Smart TV Nedir? Akıllı TV Özellikleri Nelerdir?

Neredeyse her televizyonun özellikleri alanında gördüğümüz Smart TV nedir? Smart TV ne anlama gelir? Akıllı TV ile Smart TV arasındaki fark nedir? Akıllı TV ile Smart TV birbirinden farklı özellik midir? Smart TV Android anlamına mı gelir? Belirtmiş olduğum tüm bu sorular ve daha fazlasını bu konuda yanıtlamaya çalıştım. Merak ettiğiniz veya anlaşılmakta sorun olduğunu düşündüğünüz cümleleri yorum alanından iletebilirsiniz.

Yaşam alanımızın olmazsa olmazlarından biri haline gelen televizyonlar, gün geçtikçe daha fazla özelliğe sahip olmaya devam ediyor. Üretici firmaların daha fazla neler ekleyebiliriz yarışına girdiği televizyonlarda ortak özelliklerden biri haline gelen Smart TV özelliğinden bahsedeceğim. 2020 yılından bu yana üretilen neredeyse tüm 43″ ve üzeri boyuttaki televizyonlar Smart TV’dir.

Smart TV Nedir?

Televizyon aleminin standartlaşan özelliklerinden biri haline gelen Smart TV, televizyonun internete bağlanabilme özelliğini temsil etmektedir. Bazı televizyon modelleri sadece kablolu veya sadece kablosuz (Wi-Fi) üzerinden internete bağlanabilir. Genel konuşmamız gerekir ise, neredeyse tüm televizyonlar hem kablolu hem de kablosuz olarak internete bağlanabilmektedir.

Televizyonun internete bağlanmasının yanı sıra birçok özellikte bu televizyon grubunda aktif kullanılabilir. Örneğin, Google Play Store ile bağlantı kurularak televizyon için geliştirilmiş uygulamalara erişim sağlanabilir. Tabii, YouTube, NetFlix, Amazon Prime, Disney Plus gibi platformların uygulamalarını ek cihaza ihtiyaç kalmadan kullanabilirsiniz. Tabii ki sadece video izlemek için değil, Twitch, Spotify gibi uygulamalarda elinizin altında olacaktır.

Smart TV – Akıllı TV arasındaki fark nedir?

Smart TV ile Akıllı TV bire bir aynı özelliği temsil etmektedir. Aradaki fark Türkçeleştirme ile alakalıdır. Smart, akıllı anlamına geldiği için aralarında bir fark bulunmamaktadır.

Smart TV – Android TV arasındaki fark nedir?

Akıllı TV grubunda dikkat edilmesi gereken en önemli husus burada başlamaktadır. Çünkü, Android TV bir işletim sisteminin adını taşımaktadır. Temel anlamda bakıldığında tüm Android TV ürünleri Smart TV’dir. Ancak, tüm Smart TV’ler Android değildir.

Televizyonun kullanıcı arayüzündeki farklılıkların temelinde işletim sistemi barınır. Ayrıca işletim sisteminin sürümüne göre de arayüz değişiklik gösterir. Sadece görsel olarak değil, hız ve diğer özelliklerde de farklılıklar ile karşılaşılır.

Android TV, işletim sistemini Android olarak kullanırken, Smart TV olarak geçen diğer ürünlerde farklı işletim sistemleri kullanılabilir. Örnek olarak “Tizen, webOS , Smart Central” işletim sistemlerinden söz edilebilir.